Eigenschap van water in de winter

/Eigenschap van water in de winter

Even over water!

Vaak ontstaan er in de loop van de winter (februari/maart) problemen met de vissen. Vaak is de oorzaak een ‘ph-crash’.

Wie niet met enige regelmaat de waterwaardes meet, heeft een achterstand. Ook in deze koudere tijden blijven bacteriën relatief actief en hierdoor wordt ook weer de carbonaat hardheid (zeg KH) verbruikt. Ook de nodige neerslag doet hieraan mee. Samen kan dit leiden tot extreme lage Kh waardes. Het directe gevolg is dat hierdoor de Ph daalt naar zure waardes en zelfs lager dan 4. Dit resulteert dan in een sterfte van (bijna) alle vissen.

Het water is nu koud en koud water bevat meer zuurstof. Toch?

Ja, in zekere zin wel. Maar het opneembare zuurstofgehalte voor onze Koi is anders! Koud water bevat ook meer CO2 (Koolzuurgas). Dit Koolzuurgas maakt dat de opname van zuurstof voor de vissen lastiger wordt. Hierdoor kunnen vissen, ondanks een hoger zuurstofgehalte in het water, toch doodgaan aan een zuurstof tekort.

Beluchten, beluchten en nogmaals beluchten zorgt ervoor dan het CO2 gas kan ontsnappen aan het water en dat zuurstof voldoende kan worden opgenomen.

Kortom….. een aantal dingen zijn nu van belang:

  1. Meet met enige regelmaat te waterwaardes (en resultaten in het verleden geven geen garantie voor de toekomst….)
  2. Zorg dat de KH en minimale waarde heeft van 6 (liever tussen de 7-8)
  3. Zorg voor een goede beluchting.

En hoe zit het dan met het afdekken van de vijver?

Wanneer we hier niet goed mee omgaan, schuilt hier een potentieel zuurstof gevaar!

Het direct afdekken van het wateroppervlakte (met bijvoorbeeld plastic ballen of een folie direct op het water) heeft een indirect gevolg dat de opname van zuurstof van het wateroppervlak wordt belemmerd. Wanneer de uitwisseling van gassen in gevaar komt, neemt het risico op zuurstofgebrek en ten gevolge daarvan sterfte van de vissen, toe.

Bij het overkappen van de vijver is een goede ontluchting en beluchting van de vijver essentieel. Zorg dat de luchtpomp niet onder dezelfde overkapping staat. Wanneer dat wel het geval is, pompen deze het koolzuurgas rechtstreeks weer terug de vijver in!!

Zet op mooie vorstvrije dagen de overkapping een stukje open. Frisse lucht is gezond voor ons maar ook voor de vissen!

2016-11-22T08:48:12+00:0016 november 2016|Categories: Water|Tags: , , , , |0 Comments

Leave A Comment

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.